Vertelvoorstelling: ‘De Bonnenkoningin’
In het jaar 2013 vindt Paul van Tongeren (70 jaar oud) het handgeschreven verhaal van zijn tante Jacoba over haar leven en haar verzetswerk. Jacoba bleek het verhaal te hebben opgeschreven vlak voor haar overlijden in 1967. Zo gedetailleerd als zij haar verzetswerk beschreef, was geheel onbekend. Hij bewerkte de memoires van tante Jacoba tot een boek dat in 2015 verscheen. Van dit boek maakte Karel Barasc, de Stadsverteller van Amsterdam, in opdracht van het 4 en 5 Mei Comité een hele bijzondere voorstelling: ‘De Bonnenkoningin’.
De Bonnenkoningin
In een tijd waarin het veelal de mannen waren die de dienst uitmaakten, maakte Jacoba van Tongeren – als enige vrouw – deel uit van de hoogste leiding van het Amsterdamse verzet. Jacoba stuurde, als leider van haar verzetsorganisatie ‘Groep 2000’, niet minder dan honderdvijftig verzetsstrijders aan. Deze groep, bestaande uit mannen en vrouwen, droeg zorg voor duizenden onderduikers die zij voorzagen van voedselbonnen. Om deze bonnen te bemachtigen overvielen gewapende leden van de ‘Groep 2000’ distributie-kantoren in Amsterdam en omgeving. Het verhaal schildert hun dilemma’s, hun keuzes en moed. Ook werpt het licht op de tragische gebeurtenissen binnen de Groep 2000, die leidden tot de openbare fusillade in het
Weteringplantsoen op 12 maart 1945. Twee maanden voor de bevrijding lieten de nazi’s dertig politieke gevangenen doodschieten op straat, bij wijze van waarschuwing naar de Amsterdamse bevolking.
Na afloop van de voorstelling volgt steevast een nagesprek over rascisme, discriminate én sterke vrouwen. We zijn trots dat onze acteur Yannick Weermeijer, na intensieve begeleiding van Karel Barasc, deze voorstelling in opdracht van de Jacoba van Tongeren stichting de komende jaren op scholen zal spelen!
Voor meer informatie: https://jacobavantongeren.nl/de-bonnenkoningin/
Voor boekingen: [email protected]