Frederik de Groot (1946)
De regie van de eerste voorstelling (‘Kunst’) van De Blauwe Feniks is in handen van niemand minder dan Frederik de Groot.

Als acteur is Frederik de Groot bekend van televisieseries als: ‘De Fabriek’ en ‘Unit13’. Ook speelde hij in vele speelfilms, waaronder een hoofdrol
in: ‘Pastorale ’43′. Rond Kerst speelt de Frederik zelf in het Westfries Museum al tien jaar lang de succesvolle solovoorstelling: ‘Scrooge’. Daarnaast is hij regisseur, theaterdocent en auteur van het boek: ‘Groots acteren in 3 stappen’. In 2018 deed Frederik als zanger mee aan ‘The Voice Senior’ (RTL4).

Frederik is bovendien al jarenlang een voorloper en initiatiefnemer in het produceren van zogenaamde: ‘huiskamervoorstellingen’. Voorstellingen die door de intieme setting van de eigen huiskamer een bijzondere ambiance en meerwaarde krijgen. De acteurs en het publiek zitten letterlijk op elkaars huid in een omgeving die bekenden vertrouwd is, maar die nu dienst doet als decor van een theatervoorstelling. Dit levert een unieke en spannende ervaring op die onvergelijkbaar anders is dan een bezoek aan de schouwburg!

Petra Vellema
Petra Vellema regisseert bij de Blauwe Feniks de voorstelling ‘Het laatste Kievitsei.’

Ze was al op de lagere school enthousiast om toneelstukken te maken, verhalen te bedenken en te spelen. Tijdens de brugklas van de middelbare school gegrepen door een jeugdtheaterstuk en werd verliefd op de geur van het theater en het spel van de acteurs. Daar ontstond een groot verlangen later ook actrice te worden. Op een leeftijd van 16 jaar heeft zij zich aangesloten bij een amateurgezelschap en heeft daarna veel theatercursussen gevolgd. De interesse voor regisseren kreeg steeds meer de overhand  en na regiecursussen gevolgd te hebben in Amsterdam is zij aangenomen op de regieopleiding bij stichting de Kunst in 1997.

De grote liefde voor het regisseren en het “samen maken” is altijd gebleven. Naast het regisseren bij theatergezelschappen heeft Petra ook theaterles gegeven op de vrije school, gaf acteer adviezen aan beginnende acteurs, op weg naar auditie voor de toneelschool en was werkzaam bij jeugdtheater. De belangstelling ligt altijd bij kleine theatergezelschappen die een gepassioneerde behoefte voelen om te spelen en open te staan om de harten van het publiek te raken!