De twee vleugels van De Blauwe Feniks

De activiteiten van De Blauwe Feniks zijn per seizoen onder te verdelen in twee vleugels:

 1. Een landelijke tournee met een theatervoorstelling in samenwerking met Theaterbureau van Engelenburg
 2. Kleinschaligere voorstellingen op locatie, waarbij plekken als: huiskamers, cafés, gevangenissen, ziekenhuizen, zorgcentra en wellicht ook in De Drukkerij zelf worden omgetoverd tot theatrale plaatsen.

Vleugel 1:

Vanaf september 2020 gaan we per theaterseizoen één productie uitbrengen die een landelijke dekking zal hebben. Deze voorstelling zal naar verwachting per seizoen 30 tot 60 keer gespeeld gaan worden.
De samenwerking met impresariaat van Engelenburg, die deze tournee zal promoten en ondersteunen, geldt voor tenminste drie theaterseizoenen en dus drie verschillende producties.
Hier zal in ieder geval één zogeheten familievoorstelling bij zitten die ook op scholen te zien zal zijn. Deze voorstelling zal een educatief karakter hebben, uitgewerkt in bijvoorbeeld een begeleidend lesprogramma en een nagesprek.

Het voorlopig driejarenplan van ‘Vleugel 1’ ziet er als volgt uit:

 • Seizoen ’20/’21: “De Gouden Louis”.
  Een theatervoorstelling speciaal voor De Blauwe Feniks geschreven en geregisseerd door Helmert Woudenberg.
 • Seizoen ’21/’22: “Het voornemen van de muis”.
  Een familievoorstelling op basis van het gelijknamige boek van Toon Tellegen. Inmiddels al toestemming van de auteur en uitgeverij Querido.
 • Seizoen ’22/’23: “Sleuth” van Anthony Shaffer.
  Een theaterthriller in de regie van Frederik de Groot.

Vleugel 2:

Vanaf januari 2019 werkt De Blauwe Feniks ook aan andersoortige voorstellingen. Voorstellingen die theater naar de mensen of de locatie toe zal brengen. Theater voor mensen die niet geregeld een schouwburg willen/kunnen bezoeken of die geïnteresseerd zijn in andere vormen van theater. Een voorbeeld hiervan zijn onze zogeheten ‘huiskamervoorstellingen’. Voorstellingen die door de intieme setting van de eigen huiskamer een bijzondere ambiance en meerwaarde krijgen. De acteurs en het publiek zitten hierbij letterlijk op elkaars huid in een omgeving die bekend en vertrouwd is, maar die nu dienst doet als decor en setting van een theatervoorstelling. Dit levert een unieke en spannende ervaring op die compleet anders is dan een bezoek aan de schouwburg. Uiteraard kiezen we hiervoor repertoire uit dat zich afspeelt in een dergelijke setting. Dit is bijvoorbeeld klassiek repertoire dat door deze invalshoek voor de toeschouwer de bekend is met het werk een geheel andere ervaring wordt en betekenis krijgt. Deze voorstellingen blijven gedurende langere tijd op het repertoire van De Blauwe Feniks staan. Dit om geïnteresseerd publiek de mogelijkheid te blijven geven om met deze vorm van theater in aanraking te komen.

Het meerjarenplan van ‘Vleugel 2’ ziet er als volgt uit:

 • Vanaf april 2019: “Kunst” van Yasmina Reza.
 • November-December 2019: “De Twaalf Gezworenen” van Reginald Rose.
 • December 2019: “Scrooge” naar het boek van Charles Dickens.
 • Vanaf januari 2020:(reprise) “De Twaalf Gezworenen” van Edward Albee.

Deze voorstellingen vinden plaats onder regie van Frederik de Groot.
Hij is (naast gevierd acteur en regisseur) één van de initiatiefnemers en grondleggers van huiskamertheater in Nederland.

Overige voorstellingen die op deze wijze een bijdrage willen leveren aan een meer
laagdrempelig vorm van theater en insteken op binding met de regio, zijn:

 • “De Meesterdromer”.
  Basischoolvoorstelling. Bewerking van het bijbelverhaal over Jozef.
 • “De AZ-monologen”.
  Voetbalverhalen op basis van interviews met spelers en oud-spelers van AZ.
 • “Wie is er bang voor Virginia Woolf?” van Edward Albee.
  Drama/theaterklassieker gespeeld in huiskamers in Alkmaar/Oudorp en omgeving.